Choď na obsah Choď na menu
 


povrch

Z celkovej dĺžky hraníc 5500 km takmer 2700 km tvorí pobrežie mora. Na západe a severe Francúzsko obmýva Atlantický oceán a na juhu Stredozemné more. Celkove susedí Francúzsko so 7 štátmi.
Francúzsko je 2. najväčšou európskou krajinou s najväčším európskym vrcholom Mont Blanc v Alpách. Alpy sa rozprestierajú na juhovýchode krajiny a zasahujú na Taliansku a Švajčiarsku pôdu. Severne od Álp sa nachádza pohorie Jura, juhozápadná časť vyplňujú Pyreneje. Pohoria sú mladé a boli vytvorené za posledných 70 mil. rokov. Vo Francúzsku je niekoľko horských celkov staršieho veku na severe a východe krajiny: Armorica, Vogézy a Ardeny. 60% Francúzskeho povrchu zaberajú nížiny s riečnymi tokmi: Garonnou, Seinou, Loirou, Rýnom a Saonou. 
K Francúzku patrí aj ostrov v Stredozemnom mori, s názvom Korzika. Súčasťou Francúzska je od roku 1768. Zaberá plochu 8 680 km2 a žije tu 250 000 obyvateľov. Nachádza sa 180 km juhovýchodným smerom od Nice. Ostrov Korzika je drsný a hornatý. Hora Cinto dosahuje výšku 2 710 m. Iba 2% pôdy je obrábaná. Väčšinu povrchu tvoria lesy. Pomaranče, víno a olivový olej su hlavnými vývoznými artiklami. Bastia je hlavný prístav a najväčšie mesto s viac než 90 000 obyvateľov. Ajaccio na juhozápade krajiny je starobylým hlavným mestom.